سفارش تبلیغ
صبا ویژن

دریچه

امروزه دموکراسی، حقوق بشر و آزادی بیان حربه ای شده است تا به وسیله ی آن هر کس هر چه دلش می خواهد بگوید و در مقابل آن کسی حق بازخواست را ندارد. حتی اگر این گفته ها و اعمال در جهت اهانت به شخصیتی باشد که جمع کثیری به آن احترام می گذارند.

وقایع اخیری که در کشورهای اروپایی در خصوص اهانت به شخصیت های ارزشی و اسلامی اتفاق افتاده است اشاره ای به این مساله دارد. این گروه در خصوص عمل خود دلایلی می آورند که قابل تامل است علاوه بر آن نحوه چگونگی برخورد با این اهانت ها که بر ضد عقاید و ارزش های دینی ما است، را می طلبد.

دلایل اهانت به زعم اهانت کنندگان

افرادی که دست بر اهانت زده اند، اولین توجیهی برای عمل خود می آورند، استفاده از اصل دموکرسی است که بر اساس آن می توان، نظر شخصی را عنوان کرد چرا که در اصول دموکراسی آزادی بیان وجود دارد و در این جهت می توان هر سخنی حتی نادرست را نیز به کار برد.

علاوه بر آن، آنها می گویند به این شیوه می خواهند با تروریست مبارزه کنند، در حالیکه اصل تروریست و ماهیت آن چیزی است که همواره از سوی جوامع دیگر نسبت به کشورهای اسلامی اتفاق افتاده است. شاید از دید این افراد تروریست کسی است که با خود اسلحه حمل می کند و با آن خانه و کاشانه ای را ویران می نماید.

در حالی که این وجهه ای از تروریست است که جنبه سخت را نمایان می سازد، اما نوع دیگری از تروریست هم وجود دارد که در آن دست به ترور شخصیت های مهم تاریخی و سازنده می زنند. ابزاری که این گروه در کار خود استفاده می کنند شامل نوشتن مطالب موهون و بی پایه، استفاده از تصاویر مستحجن در خصوص اشخاص، ساختن فیلم ها و موسیقی هایی که غیر واقع و غیر اخلاقی، کشیدن کاریکاتور های غیر اخلاقی نسبت به شخصیتی که مورد پذیرش اکثریت هستند، می باشد.

در لابلای این دلایل مهمترین انگیزه ای که باعث ایجاد اهانت به گروهی می شود، گسترش عقاید آن گروه در جامعه ای است که چندان آن را نمی پسندند و می خواهند به این شیوه از گسترش آن جلوگیری کننند.

حقیقت دلایل

اولین دلیلی که این گروه آورده اند در خصوص دموکراسی و آزادی بیان از سوی خود آنها با اعمال و رفتارشان و گفتار افراد حامی آنها مردود می شود. درخصوص آزادی بیان، باید گفت اگر آزادی بیان مورد پذیریش آنها است، چرا در بیان حقایق تاریخی مانند جریان جنگ جهانی دوم که بیشتر کارشناسان تایید کرده اند، ابا دارند، مگر آزادی بیان وجود ندارد چرا نباید حقایق تاریخی را گفت؟ آیا آزادی بیان درجهت اهانت کردن به اشخاص قابلیت استفاده دارد؟

همچنین صحبت از دموکراسی یعنی احترام گذاشتن به اعتقادات و رای اکثریت است، در مقابل اهانتی که انجام شده،اکثریت یک جامعه مورد بی توجهی واقع شده اند. امروزه در اروپا و امریکا گرایش به اعتقادات اسلامی بیش از پیش می باشد و همین مساله تعداد افراد این گروه را به اکثریت می رساند. در نتیجه عمل اهانت با اصل دموکراسی ناسازگاری دارد.

در خصوص ترورویست نیز هر چند بهانه ای است بی دلیل، باید گفت هم ترور به لحاظ سخت آن و مبارزه مسلحانه همواره از سوی جوامع اهانت کننده اتفاق افتاده است.

آنچه مسلم است در پس پرده انجام اهانت ها، بیشتر جنبه های مادی و منافع گروه های خاص مورد توجه بوده است نه حقیقت مساله.

زمینه های موثر اجتماعی

در خصوص شکل گیری یا تدام اهانت در جامعه می توان دلایلی مانند ناآگاهی از واقعیت اشخاص، اعتقادات و تعاریف در جامعه را عنوان کرد.

با کمی تامل در برنامه هایی رسانه های داخلی، متوجه می شویم برنامه های مخصوص جوانان و نواجانان که در جهت رشد  و آگاهی آنها نسبت به مسائل اعتقادی و اجتماعی، بسیار کم تهیه می شود.

همچنین نگاهی گذرا در شبکه های اجتماعی یا حتی برنامه های موبایلی به وضوح نشان می دهد آنقدر که افراد در خصوص شخصیت هایی که چندان تاثیر گذار در تاریخ نبوده اند، دارند، از شخصیت های سازنده حیاط بشری مانند پیامبران ندارند.

از سویی، خانواده پایگاه تربیتی فرد است، هر چند او در جامعه و در کنار دوستان، همسالان و همالانش به رشد و شکل گیری عقاید، ارزش ها و نگرش هایش می پردازد و حتی در مواردی آنها را تغییر می دهد، ولیکن پایه های تربیتی فرد در خانواده شکل گرفته است، در نتیجه خانواده سالم می تواند فرد سالمی را تربیت نماید

برخورد صحیح

مسلما سکوت در برابر چنین اهانت هایی بی فایده است. اولین مساله ارائه اطلاعاتی در جهت افزایش نسل جوان و نوجوان نسبت به شخصیت های اسلامی جامعه است. سپس باید در مقابل آن به آسیب شناسی و ریشه شناسی یا زمینه های گسترش عقاید نادرس در جامعه پرداخت.

 علاوه برآن باید جنبش های اجتماعی که نشان دهنده ناراحتی و خشم یک جامعه نسبت به بی احترامی مورد نظر است را به تصویر کشید. برگزار کردن کمپینگ ها و موجه های وبلاگی در سطح فضای مجازی که در جهت برخورد با این اهانت شکل گرفته است مانند کمپینگ عشاق محمد(ص) موثر می باشند.

علاوه بر آن ایجاد و شرکت در بحث های شبکه های موبایلی به دلیل ویژگی منحصر به فرد این دسته از رسانه ها می تواند تاثیر مناسبی در سطح جامعه به معنای جهانی داشته باشد.

در راستای این مساله باید از هر گونه مقابله به مثلی پرهیز کرد، چرا عقاید آنها، اگر به واقع باشد، مورد پذیرش ماست و اگر از سوی خودمان مورد اهانت قرار گیرد به گونه ای عقاید خودمان را تمسخر کرده ایم، علاوه بر آن این مساله تنها تشنج در این خصوص را افزایش می دهد.

در مجموع نباید به مسائل اتفاق افتاده بی تفاوت بود، بی تفاوتی نسبت به مسائلی که پایه های ارزشی یک جامعه را شکل می دهد، می تواند نقش منفی در تداوم حیاط آن جامعه داشته باشد.


نوشته شده در دوشنبه 93/11/6ساعت 12:41 صبح توسط زهرا فیضی نظرات ( ) |


Design By : Pichak